Haalbaarheidsstudie
De uitdaging om in bestaand gebouw een warmtepomp te installeren is een stuk groter dan in een nieuwbouwwoning. En als de vraag komt van een 14de-eeuws kasteel dan is de uitdaging nog vele malen groter...
Het kasteel de Merode in Westerlo is een historisch kasteel met een rijk verleden dat omgeven is door een slotgracht, een ideale bron voor aquathermie. EXTRAQT voerde op het waterslot de nodige haalbaarheidsanalyses uit alvorens het project in de praktijk te brengen.
Van de slotgracht werd een Digital Twin opgesteld om de afkoeling van het water te modelleren wanneer de volledige warmtevraag van het kasteel hieruit wordt onttrokken. Hierbij wordt het water opgedeeld in verschillende lagen en worden de thermische effecten – zowel de natuurlijke als antropogene – op een dynamische manier gesimuleerd. Bij een scenarioanalyse werden voor verschillende concepten zowel een energetische, financiële als ecologische evaluatie gemaakt. Uit de scenarioanalyse bleek een aquathermie installatie te van 50kW ondersteund door de bestaande WKK en gasinstallatie de meeste optimale. Naast een economisch voordeel wordt hierbij ook een CO2-besparing van 50% gerealiseerd.
Installatie
Aquathermie werd zo een no-brainer voor het kasteel in Westerlo, waarna kon worden overgegaan tot plaatsing van de installatie. Voor de uitvoering van de installatie werkte EXTRAQT samen met Eco-Technix. Een vijver of waterslot is ideaal voor een gesloten aquathermie installatie, hierbij wordt de warmtewisselaar rechtstreeks geplaatst in het water.
Voor het kasteel de Merode werd de volgende installatie gerealiseerd:
- Eco-forest High Power 15-70 modulerende water/water-warmtepomp
- 24 MultiQ panelen van 65 cm hoog en 3.5 m lang met een totale warmtewisselaarsoppervlakte van 70 m2
De aquathermie warmtewisselaars in de slotgracht vormen de bron voor de warmtepomp. Het is een gesloten circuit, gevuld met water en glycol. De warmtewisselaars werden in de slotgracht geplaatst en via 100 m leidingwerk gekoppeld aan de warmtepomp in het kasteel.
De warmte gegenereerd door de warmtepomp wordt afgegeven aan een buffervat. Vanuit het buffervat worden de radiator-circuits gevoed. De afgiftetemperatuur van de warmtepomp bedraagt 53°C, hierbij behaalt de warmtepomp reeds een SCOP van 3.2 na enkele koude wintermaanden.
EXTRQAT werkt samen met Eco-Technix voor hun gesloten aquathermie projecten
ALGEMENE GEGEVENS
EXTRAQT bv
Asstraat 5
3000 Leuven
BE 0770.846.528
CONTACTEER ONS
info@extraqt.be
+32 479 13 52 07
EXTRAQT BV – Algemene voorwaarden